Zapiekanka z jesiennych warzyw

I znów mam górę pysznych, sezonowych warzyw do spożytkowania. Cukinia, pomidory i czosnek - idealne połączenie. A to wszystko na kruchym i w dodatku bezglutenowym cieście. Zawijam rękawy!

Spód:

1,5 szklanki mąki (zmieszałam jaglaną, ryżową i gryczaną w równych proporcjach)

pół kostki masła (lub taka sama ilość oleju kokosowego)

2 jajka (weganie z powodzeniem mogą użyć mielonego siemienia lnianego)

szczypta soli

 

Wierzch:

3 duże liście jarmużu

3 młode cukinie lub pół dużej dorosłej

3 duże dojrzałe pomidory

kilka ząbków czosnku

łyżka słodkiej papryki w proszku

ok. pół szklanki startego sera żółtego (można pominąć)

Z mąki, masła i jajek zagniatamy ciasto i układamy na spodzie formy (u mnie prostokątna blacha, ale może też być okrągła). Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Cukinię obieramy (jeśli skórka jest miękka, nie trzeba obierać) i również kroimy w grubą kostkę. Czosnek miażdżymy i mieszamy z cukinią i pomidorami. Na przygotowanym już spodzie układamy kawałki liści jarmużu (twarde łodygi usuwamy), a na nich rozkładamy cukinię z pomidorami. Wierzch posypujemy tartym serem (jeśli mamy ochotę).

Rozgrzewamy piec do 180 stopni i pieczemy około 50-60 minut.

Smacznego!

 

Wartość odżywcza porcji 200 g

Energia: ok. 200 kcal

Białko: ok. 6,2 g

Tłuszcze: ok. 12 g

Węglowodany: ok. 21 g

Błonnik: ok. 1,4 g

Sernik jagodowy na bezglutenowym spodzie. Dziecinnie prosty!

Sezon na owoce jagodowe trwa. Korzystajmy z niego, bo mija zaskakująco szybko. Poza sezonem można oczywiście korzystać z mrożonek. W tym przepisie wykorzystałam jagody leśne, czyli SUPERowoce o mocach wręcz nadprzyrodzonych, ale można też użyć malin, jeżyn lub borówek. Dodałam mało cukru, a właściwie posłodziłam miodem, więc wykorzystane owoce powinny być słodkie i dojrzałe tak jak u mnie.

Co do serka homogenizowanego, to wybierzcie naturalny, niesłodzony niczym i składający się wyłącznie z dwóch lub trzech składników: mleka lub sera twarogowego, kultur bakterii mlekowych i ewentualnie śmietanki.

Przepis na dużą tortownicę 28 cm

Spód:

250 g (szklanka) mąki jaglanej

250 g (szklanka) mąki z brązowego ryżu

150 g (3/4 kostki) miękkiego masła

2 jajka

Łyżeczka cynamonu

Szczypta soli

 

Masa sernikowa:

800 g serka homogenizowanego naturalnego

2 szklanki jagód

3 łyżki płynnego miodu

2 łyżki żelatyny

 

Mieszamy w misce mąkę jaglaną, ryżową, sól i cynamon. Dodajemy miękkie masło i jajka, następnie wszystko ugniatamy ręką. Możemy schłodzić na chwilę w lodówce, ale moja masa była wystarczająco plastyczna. Wykładamy spód tortownicy i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

W tym czasie szykujemy masę serową. Rozpuszczamy żelatynę w niewielkiej ilości wrzątku. Gdy wystygnie, dodajemy serki oraz miód. Dokładnie mieszamy (można użyć miksera, ale nie ma obowiązku). Dodajemy jagody (mogą być mrożone, ale wtedy masa będzie szybciej tężała, więc trzeba zgrać się w czasie ze studzeniem spodu!). Mieszamy łyżką, aby nie zmiażdżyć jagód.

Do formy z wystudzonym spodem przekładamy masę serową i wkładamy do lodówki, aby wszystko stężało. Warto poczekać kilka godzin przed podaniem, wtedy spód będzie bardziej miękki.

Wartość odżywcza całego sernika: 3677,5 kcal (jeżeli ktoś jest przypadkiem triathlonistą, to może sobie taki pyknąć i dzienne zapotrzebowanie na energię załatwione! 😉

Wartość odżywcza porcji (100 g)

Wartość energetyczna ok. 368 kcal

Białko 15,8 g

Tłuszcz 20,1 g

Węglowodany 33,6 g