Zupa z letnich warzyw

Na skutek kompulsywnych zakupów na targu lub po wizycie na wsi zostaje mi często góra warzyw do przerobienia. Taka zupa to najlepszy sposób na ich utylizację. U mnie akurat wersja wegetariańska, ale można też zrobić na jakimś dobrym rosole.

Składniki:

Pęczek botwinki ok. 280 g

Jarmuż ok. 100 g

Fasolka szparagowa ok. 200 g

Cebula o. 250 g

Świeże pomidory ok. 500 g

Masło klarowane ok. 45 g (3 łyżki)

Sok z jednej (lub z połowy) cytryny

Przyprawy (u mnie klasyka: pieprz, ziele angielskie, liście laurowe)

Woda ok. 2 litrów

W średniej wielkości garnku podsmażamy na maśle posiekaną cebulę. Gdy się przyrumieni, zalewamy wodą i wrzucamy umyte buraczki od botwinki, fasolkę, łodygi od liści. Same liście zostawiamy na później i wrzucamy dopiero, gdy fasolka będzie miękka. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i pieprz. Na pleckach pomidorów nacinamy krzyżyk, następnie polewamy je wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i odrobiną soli. U mnie bez zabielania i zagęszczania, czyli wersja lekka. Ci bardziej wygłodniali mogą zajadać z grzankami lub ryżem.

Smacznego!

Wartość odżywcza porcji (400 ml)

Energia: 86 kcal

Białko: 2,76 g

Tłuszcz: 6,17 g

Węglowodany ogółem: 8,76 g